Zorgnieuws

Vier miljoen voor grootschalig Nederlands parkinsononderzoek

wo, 03/13/2019 - 23:37

Het consortium Parkinson Personalized Therapeutics Initiative (PPTI) krijgt een subsidie van vier miljoen euro voor een grootschalig onderzoek onder parkinsonpatiënten. De onderzoekers willen inzicht krijgen in de individuele verschillen in het ziekteproces en de gevoeligheid voor het ontwikkelen van bijwerkingen van parkinsonmedicatie.

Dat meldt het LUMC op 12 maart. De studie van het PPTI, onder leiding van LUMC, Amsterdam UMC en TU Delft, is één van de grootste onderzoeken onder parkinsonpatiënten in Europa. Het wordt voor een groot deel gefinancierd door ZonMw, dat 1,5 miljoen euro bijdraagt. De overige 2,5 miljoen komt van commerciële en niet-commerciële partners. Het onderzoek richt zich op de rol van erfelijke factoren en samenstelling van de ontlasting op het ziekteproces. Ook wordt gekeken naar de bijwerkingen van de huidige medicijnen.

Vragenlijsten

De patiënten van PPTI ondergaan jaarlijkse tests. Met vragenlijsten worden de klachten van de ziekte van Parkinson en eventuele bijwerkingen van de medicatie in kaart gebracht. In de thuissituatie worden gegevens verzameld aan de hand van korte testen op een smartphone en het dragen van bewegingsmeters. Daarnaast worden bloed, ontlasting en een huidbiopt verzameld.

Cohort

In de eerste drie jaar van het project worden 1250 parkinsonpatiënten geworven. Geleidelijk wordt dit cohort samengevoegd met het 'Personalized Parkinson Project'-cohort van Bas Bloem van het Radboudumc dat bestaat uit ongeveer 650 patiënten. De komende vijf jaar wordt het nationale parkinsoncohort opgezet door commerciële en niet-commerciële partners. Commerciële partners zijn F. Hoffman- La Roche Ltd, AbbVie Pharmaceuticals en H. Lundbeck A/S. Niet-commerciële partners die meedoen zijn: ParkinsonNet, de Parkinson Vereniging, het Parelsnoer Instituut, stichting Centre for Human Drug Research, het PHARMO Instituut, de Hersenstichting, Stichting Alkemade-Keuls.

Bron: Skipr

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel deze pagina