Zorgnieuws

Hoe (on)gezond is de zonnebank?

wo, 03/13/2019 - 23:13

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, het aantal patiënten is in dertig jaar tijd zelfs verviervoudigd. Zonnestudio's en zonnebankfabrikanten beweren dat de zonnebanken gezondheidsvoordelen opleveren. Bestaat er zoiets als verantwoord zonnen?

Er zijn zonnestudio's die op social media claimen dat het gebruiken van zonnebanken gezond is. Het zou onder andere het risico op kanker en hartklachten verminderen. Consumentenplatform Radar onderzocht dit en vroeg leverancier Ergoline in de studio naar de onderbouwing van deze claims.

Gebruik van zonnebanken afgeraden

De Reclame Code Commissie heeft zich uitgesproken tegen de gezondheidsclaims van zonnebanken, omdat de zonnestudio’s de beweringen niet voldoende kunnen onderbouwen. De Europese Commissie raadt het gebruik van zonnebanken af. De Hoge Gezondheidsraad in België heeft in 2017 zelfs een aanbeveling gedaan om zonnebanken te verbieden. Dat zou 6000 sterfgevallen kunnen voorkomen in vijftig jaar tijd.

Marlies Wakkee, dermatoloog bij het Erasmus MC, zegt: 'Verantwoord zonnebankgebruik bestaat niet, het is per definitie schadelijk'. Mensen onderschatten volgens haar vaak de gevolgen van de zonnebank voor een bruiner kleurtje. Als je regelmatig onder de zonnebank gaat loop je kans op huidveroudering en uiteindelijk huidkanker. Vooral onder de achttien jaar is het schadelijk. De branchevereniging van zonnebanken Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) wil dat er een wetgeving komt waardoor er een legitimatieplicht komt. 

Zonnebank vergelijkbaar met de zon om 12 uur ‘s middags

De sterkte van een zonnebank is vergelijkbaar met de zon aan de Middellandse Zee op een zonnige dag om 12 uur ’s middags. Dermatologen geven aan dat dit juist het tijdstip is dat je uit de zon moet blijven. Volgens de branchevereniging is het echter wel verantwoord: 'Dat risico is zeer beperkt, als je het advies van de zonneconsulente volgt en niet langer gaat dan bij jouw huidtype hoort.' Dermatoloog Wakkee is het hiermee ook oneens: 'Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, is gewoon een keer te veel.'

Vitamine D

Zonnebankstudio's en zonnebankfabrikanten benoemen ook vaak het voordeel van de aanmaak van vitamine D. Wakkee laat weten dat je ook gewoon op de fiets naar je werk kan gaan of buiten kan sporten. 

 

Bron: ZorgNu AvroTros

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel deze pagina