Zorgnieuws

GSK stopt met huisartsbezoekers

ma, 04/08/2019 - 10:30

De Britse geneesmiddelenfabrikant GSK stopt in Nederland met het bezoeken van huisartsen. Het concern merkte dat huisartsen steeds minder open staan voor informatie vanuit een producent van geneesmiddelen.

Algemeen directeur Daan Gijbels van GSK Nederland noemt de beslissing om te stoppen met artsenbezoekers 'pijnlijk'. Hij vreest dat nieuwe producten van farmaceutische bedrijven moeilijker hun weg zullen vinden naar patiënten.

 

Het is voor zover bekend voor het eerst dat een farmabedrijf stopt met artsenbezoeken omdat die op te veel weerstand stuiten. Het besluit heeft geleid tot het vertrek van dertig artsenbezoekers bij GSK.

'In de hele maatschappij is een negatieve houding merkbaar ten opzichte van de farmaceutische industrie. Daardoor waren de artsenbezoekers niet meer effectief', zegt Gijbels. De vertegenwoordigers van GSK bezochten elk gemiddeld nog maar zeven of acht huisartsen per week.

Oneigenlijke beloningen

Het werk van artsenbezoekers stond lange tijd in een kwaad daglicht. Dat kwam mede doordat artsen, soms via omwegen, werden beloond voor het voorschrijven van bepaalde middelen. Volgens farmabedrijven behoren oneigenlijke marketingpraktijken tot het verleden, mede door verscherpte regelgeving.

In een reactie zegt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) blij te zijn met de beslissing van GSK. Het NHG adviseert huisartsen al langer geen artsenbezoekers te ontvangen. Aan dat advies geven veel huisartsen gehoor. Het advies is ingegeven door de angst dat de artsenbezoekers als vertegenwoordigers van farmabedrijven veelal selectieve informatie geven.

Advies

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert huisartsen al veel langer geen artsenbezoekers te ontvangen.

Diabetes

Gijbels van GSK stelt juist dat de voorlichting over nieuwe medicatie tekort schiet. De gebrekkige informatievoorziening verklaart volgens GSK Nederland voor een belangrijk deel de moeizame acceptatie van nieuwe inhalatiemedicijnen die het bedrijf enkele jaren geleden introduceerde. In Nederland worden deze middelen tegen COPD en astma veel minder voorgeschreven dan in buurlanden. De middelen zijn volgens GSK niet duurder dan oudere 'puffers'.

Het Longfonds stelt dat er veel mis gaat bij de medicatie voor longpatiënten. Dat komt mede doordat 'niet voor iedereen de bewezen beste puffer wordt ingezet', zegt directeur Michael Rutgers.

Farmabedrijven die geneesmiddelen tegen chronische ziektes verkopen, klagen vaker dat nieuwe medicijnen in Nederland moeilijk bij patiënten terecht komen. Het Deens farmabedrijf Novo Nordisk stelde vorig jaar bijvoorbeeld dat zijn nieuwe insulines in Nederland slechts mondjesmaat worden voorgeschreven aan patiënten met diabetes, hoewel die middelen nauwelijks duurder zijn dan oudere middelen. Novo Nordisk kreeg toen bijval van de Diabetesvereniging Nederland.

 

Via ziekenhuizen

Het aantal artsenbezoekers is de afgelopen tien jaar al sterk afgenomen, doordat veel grote fabrikanten van geneesmiddelen zich niet meer richten op geneesmiddelen die door huisartsen worden voorgeschreven. Veel farmabedrijven hebben zich toegelegd op exclusievere medicijnen, die via de ziekenhuizen worden verkocht. Zo heeft het farmabedrijf Janssen van Johnson & Johnson geen vertegenwoordigers meer in dienst die bij individuele huisartsen langs gaan.

Voor de promotie van geneesmiddelen tegen chronische ziektes als astma, COPD, diabetes en hart- en vaatziektes, werken farmaceutische bedrijven meestal nog met artsenbezoekers. Onder meer MSD, AstraZeneca en Novo Nordisk hebben vertegenwoordigers die bij individuele huisartsen langs gaan.

Bron: FD

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel deze pagina