Zorgnieuws

Boerkaverbod in zorg per augustus ingevoerd

di, 04/02/2019 - 16:36

Boerkaverbod in de zorg

Het ‘boerkaverbod’ wordt van kracht op 1 augustus 2019, dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Vanaf dat moment mag er onder meer in zorginstellingen geen gezichtsbedekkende kleding meer worden gedragen.

Volgens het ministerie heeft in een vrij land als Nederland iedereen in principe het recht om zich naar eigen inzicht te kleden. Maar wordt die vrijheid begrensd op bepaalde locaties waar het noodzakelijk is dat je elkaar kunt herkennen en aankijken, zoals in gebouwen van de zorg. Daar mag geen kleding worden gedragen die het gezicht geheel bedekt of waarbij alleen de ogen vrij zijn. Medewerkers van zo’n locatie, naast zorg ook overheid, onderwijs en openbaar vervoer, kunnen mensen verzoeken de gezichtsbedekking af te doen of de locatie te verlaten. De politie kan worden ingeschakeld en er kan een boete worden opgelegd. Gezichtsbedekkende kleding is wél toegestaan als het nodig is voor het uitvoeren van het werk. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt het dragen van een boerka of nikab in Nederland maar heel beperkt voor.

De Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding werd in juni 2018 aangenomen door de Eerste Kamer. De KNMG heeft het boerkaverbod, zoals de wet beter bekendstaat, van meet af aan afgewezen. Volgens de KNMG moeten mensen zich vrij voelen om naar de dokter te gaan, ongeacht levensovertuiging of wijze van kleden. Een boerkaverbod kan patiënten belemmeren zorginstellingen te bezoeken.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel deze pagina