Zorgnieuws

FNV maakt zich zorgen om werkdruk thuiszorg

Thu, 06/21/2018 - 11:36

Geen tijd voor een pauze en racen van klant naar klant. Dat is de dagelijkse praktijk voor werknemers in de thuiszorg. Uit onderzoek van de FNV blijkt dat de roosters zo volgepropt worden, dat meer dan helft van het personeel niet toekomt aan de verplichte pauze. En er zijn nog meer overtredingen.

Volgens de wet heeft iedereen na 5,5 uur werken recht op een onbetaalde lunchpauze van 30 minuten. Maar de helft zegt hier geen tijd voor te hebben. "Het is niet haalbaar. We werken dan ook veel in eigen tijd", aldus thuiszorgmedewerker Sieta.

De FNV ondervroeg meer dan 2000 werknemers in de thuiszorg, wijkzorg en verzorgingshuizen. Dat 52 procent geen tijd heeft voor de lunchpauze komt vooral door de hoge werkdruk of het gebrek aan toezicht op de afdeling in verzorgingshuizen waardoor personeel niet weg kan.

Ook koffiepauze schiet er bij in 

Aan de, eveneens verplichte, betaalde thee of koffiepauze van 14 minuten per dienst, zegt maar liefst 80 procent van de thuiszorgmedewerkers nooit toe te komen. Vaak is die pauze ook niet ingeroosterd. In de instellingen is de koffiepauze beter geregeld, maar ook daar schiet die er bij 4 van de 10 medewerkers bij in.

De FNV noemt de resultaten van het onderzoek pijnlijk, omdat de sector kampt met grote personeelstekorten. "Als je een aantrekkelijke werkgever wilt worden moet je goed voor je personeel zorgen. Dan moet je op zijn minst de cao naleven", zegt Maureen van der Pligt van de FNV.

Thuiszorgers met propvolle roosters: 'Dit is niet haalbaar'

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel deze pagina